Sezon cukiniowy w pełni, dlatego trzeba go wykorzystać jak najlepiej! Teraz, kiedy mam sporo wolnego czasu lubię poeksperymentować w kuchni. Szukam coraz to nowych przepisów z wykorzystaniem tego niedocenionego warzywa. Bo u mnie dawnej w domu zazwyczaj z cukinii jadano tylko leczo, no a teraz na nieszczęście moich domowników cukinia podawana jest prawie codziennie. Dzisiaj przedstawię Wam moje piątkowe "danie" czyli :
Placuszki z cukinii
składniki:
- 1 większa cukinia
- 1 cebula, 3 ząbki czosnku
- 2 małe ziemniaki - poprawiają smak
- 8 łyżek mąki tortowej
- 3 jajka
- bazylia, oregano - może być mieszanka ziół prowansalskich
- 4 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz, oliwa do smażenia:)
Cukinię najpierw myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, to samo robimy z ziemniakami. Dodajemy cebulę, czosnek, mąkę, jajka, płatki, przyprawy.
Wszystko razem energicznie mieszamy:)
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i łyżką nakładamy ciasto - formując z niego małe placuszki. Smażymy ok 2-3 minut a następnie nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem.
PALCE LIZAĆ!
można podać z sosem czosnkowym :)
życzę udanej niedzieli
Pozdrawiam A.
ps. zaczyna się ostatni tydzień mojego urlopu...chlip...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz